ОДЕСЬКА НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ ХАРЧОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ
Студентське життя
ЛЕКЦІЯ НА ТЕМУ: «НЕГАТИВНА І ПОЗИТИВНА РОЛЬ МІКРОМІЦЕТІВ У ХАРЧОВІЙ ПРОМИСЛОВОСТІ» НА ФАКУЛЬТЕТІ ТЕХНОЛОГІЇ ВИНА ТА ТУРИСТИЧНОГО БІЗНЕСУ ОДЕСЬКОЇ НАЦІОНАЛЬНОЇ АКАДЕМІЇ ХАРЧОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ
19 вересня 2020 року на факультеті Технології вина та туристичного бізнесу, в рамках роботи Інституту культури та мистецтв ОНАХТ, була прочитана лекція за темою «Негативна і позитивна роль мікроміцетів у харчовій промисловості», доцентом кафедри біохімії, мікробіології та фізіології харчування Труфкаті Л.В.
Незважаючи на суботній день, лекція доц. Труфкаті зібрала понад 30 людей. Серед них студенти різних спеціальностей і курсів (ТВ-21, БІО-39, БІО-28, ТЛ-106 та ін.) та викладачі різних кафедр.
Лектор докладно розповіла про негативний вплив мікроорганізмів на продукти, що зберігаються. Розказала, що утворення плісняви на більшості продуктів є саме міцеліями шкідливих грибів. Присутні дізнались, які шкідливі наслідки для організму може нести вживання ушкоджених продуктів. Головним попереджуючим фактором розвитку шкідливої мікрофлори є дотримання санітарно-гігієнічних вимог: і особистої, і на виробництві, і при зберіганні сировини та готової продукції.
Але мікроорганізми можуть мати і позитивне використання. Лектор звернула увагу, що винороби спеціально застосовують деякі види грибів при вирощуванні винограду, щоб отримати унікальні властивості майбутніх вин. А при виробництві делікатесних сирів створюють певні умови для «благородної плісняви», і такі сири мають унікальну ферментну систему, що допомагає людині в перетравлюванні їжі.
Лекція збагатила присутніх науково-популярними знаннями про мікроорганізми.
Відповідальна за Інститут культури та мистецтв на факультеті ТВтаТБ, доц. Н.В. Доценко