ОДЕСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНОЛОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Студентське життя

ДО ДНЯ НЕЗАЛЕЖНОСТІ УКРАЇНИ ЛЕКЦІЯ-ПРЕЗЕНТАЦІЯ  НА ТЕМУ: «ІСТОРІЯ УКРАЇНСЬКОЇ ВИШИВАНКИ» НА ФАКУЛЬТЕТІ ІННОВАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ ХАРЧУВАННЯ І РЕСТОРАННО-ГОТЕЛЬНОГО БІЗНЕСУ ОДЕСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО ТЕХНОЛОГІЧНОГО  УНІВЕРСИТЕТУ

29 серпня 2022 року на факультеті Інноваційних технологій харчування і ресторанно-готельного бізнесу Одеського національного технологічного університету, в рамках роботи Інституту культури і мистецтв, була проведена лекція-презентація до Дня Незалежності України на тему: «Історія української вишиванки» к.-с.-г.н., ст. викл. кафедри БЖД та дизайну  Неменущої С.М.

Останніми роками в Україні значно зросла популярність вишиванок. Про те, звідки з’явилась вишиванка та як історично відбувався розвиток цієї галузі мистецтва, присутні дізнались під час цієї цікавої та пізнавальної лекції.

         Розвиток вишиванки відбувався протягом кількох століть, з року в рік збагачуючи ремесло новими орнаментами та техніками. Лектор представив огляд кольорової символіки, а також 10 найдавніших символів, які споконвіку українські майстрині вишивали на сорочках (безкінечник, S-мотиви, різні види хрестів, берегині). Окремо зупинився на прикладах традиційних орнаментів вишиванок у різних регіонах України.

         Крізь віки мандрували традиції вишивання, які продовжували, розширювали та шанували. Важливо, щоб купуючи сьогодні сучасну вишиванку, молодь усвідомлювала значення її як стародавнього символу української душі, нескореності та сили.  

         Лекцію відвідали 37 чоловік. Серед них студенти факультетів ІТХіРГБ, ТВтаТБ, а також викладачі  ОНТУ.

Безніс П.М., відповідальна за роботу Інституту культури і мистецтв ОНТУ  на факультеті ІТХ і РГБ