ОДЕСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНОЛОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Студентське життя

ЛЕКЦІЯ НА ТЕМУ: «НОВІ ВИДИ ЗАКВАСОК ЗІ СПРЯМОВАНИМ КУЛЬТИВУВАННЯМ МІКРООРГАНІЗМІВ ДЛЯ ПРИГОТУВАННЯ ХЛІБА З ЖИТНЬОГО ТА ПШЕНИЧНОГО БОРОШНА» НА ФАКУЛЬТЕТІ ТЕХНОЛОГІЇ ВИНА ТА ТУРИСТИЧНОГО БІЗНЕСУ ОДЕСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО ТЕХНОЛОГІЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ

30 серпня 2022 року на факультеті Технології вина та туристичного бізнесу, в рамках роботи Інституту культури та мистецтв, була прочитана лекція за темою «Нові види заквасок зі спрямованим культивуванням мікроорганізмів для приготування хліба з житнього та пшеничного борошна» доцентом кафедри біохімії, мікробіології та фізіології харчування Л.В. Труфкаті.

Лектор дуже логічно побудувала лекцію, спочатку нагадавши слухачам про мікрофлору напівфабрикатів хлібопекарного виробництва та традиційні закваски для виробів з житнього та пшенічного борошна, а потім перейшла до викладання основного матеріалу, стосовно сучасних видів заквасок зі спрямованими властивостями та функціями.

Детально прокоментувала кожну закваску: як отримують, які культури мікроорганізмів використовують, які переваги вони мають перед традиційними заквасками, які проблеми або завдання допомагають вирішити виробнику, у яких виробництвах рекомендовано використовувати та навіть про додаткові функціональні властивості, які надають дані закваски готовим виробам.

У другій частині лекції лектор розповіла про сторонню мікрофлору, яку можна зустріти на хлібі та особливу увагу приділила мікроорганізмам-збудникам хвороб хліба.

Детально розповіла про 4 хвороби хліба, наводила ознаки псування, характеристику збудників, засоби боротьби та профілактики потрапляння їх на виробництво. Наприкінці торкнулися теми псування макаронних виробів, також розглянули збудників та засоби профілактики їх потрапляння на вироби.

Лекція була дуже логічна та системна, насичена матеріалами та ілюстраціями, багато прикладів та додаткової інформації. Даний захід зібрав 18 слухачів, майбутніх спеціалістів даної галузі, які дуже зацікавлено слухали доповідача.

Відповідальна за роботу Інституту культури і мистецтв ОНТУ на факультеті ТВтаТБ, доц. Ляпіна О.В.