ОДЕСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНОЛОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Студентське життя

ЛЕКЦІЯ НА ТЕМУ:  «КАВА ТА ЧАЙ – НАЙБІЛЬШ СУЧАСНІ НАПОЇ» ДЛЯ СТУДЕНТІВ ФАКУЛЬТЕТУ ТЕХНОЛОГІЇ ТА ТОВАРОЗНАВСТВА ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ І ПРОДОВОЛЬЧОГО БІЗНЕСУ ОДЕСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО ТЕХНОЛОГІЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ

20 вересня 2022 року відбулася відкрита лекція на тему «Кава та чай – найбільш сучасні напої», спікером якої був професор, завідувач кафедри товарознавства та митної справи, Верхівкер Яків Григорович.

Було розкрито багато цікавих питань стосовно різновидів кави та чаю, способів обробки та особливостей класифікації.

Цікавим фактом є те, що одним з показників міцності чаю є терпкість настою, так як вона говорить про ступінь екстрактивності розчинних речовин та про ступінь екстрактивності таніну.

Ще більш наочний показник ступеня настою – «вершки». Це суміш кофеїну з катехінами, добре розчинні в гарячій воді, але яка випадає у міцних чаїв в охолодженому настої.

Далі було охоплене питання щодо загальноприйнятого співвідношення чаю та води та рекомендований час заварювання різних чаїв: білий – 3 хв, зелений – 2-4 хв, червоний (улун) – 3 хв, чорний – 4-5 хв, пуер (найбільш ферментований) – 1-2 хв. До речі, пуери можна заварювати 10 разів і більше. Кожна наступна заварка повинна бути трохи довше попередньої.

На заході були присутні 7 студентів груп ТТП – 34 та ТТП – 44 спеціальності 076 «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність» ОПП «Комерційна діяльність та товарознавство і експертиза в митній справі».

к.т.н. Смокова Т.М., відповідальна по Інституту культури та мистецтв факультету ТтаТХПіПБ