ОДЕСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНОЛОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Студентське життя

ЛЕКЦІЯ НА ТЕМУ: «МАНДРІВКА ДО НЕПАЛУ – ГОРИ І НЕ ТІЛЬКИ» НА ФАКУЛЬТЕТІ ТЕХНОЛОГІЇ ВИНА ТА ТУРИСТИЧНОГО БІЗНЕСУ ОДЕСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО ТЕХНОЛОГІЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ

14 жовтня 2022 року на факультеті Технології вина та туристичного бізнесу, в рамках роботи Інституту культури та мистецтв, була прочитана лекція за темою «Мандрівка по Непалу – гори і не тільки» доцентом кафедри технології вина та сенсорного аналізу О.Л. Ходаковим.

Були розкриті особливості подорожей південно-східною Азією, представлена інформація про цікаві факти, культуру, менталітет, географію та деякі пам’ятки цієї країни.

Південно-азіатська держава Непал священна для кожного буддиста та індуїста. Тут у невеликому містечку Лумбіні, що в перекладі з санскриту означає «Улюблений», народився Сіддхартха Гаутама, згодом названий Буддою – Просвітленим.  У 563 року до нашої ери йому дала життя індійська принцеса Майя.

Сусідами Непалу є дві найбільш багатонаселені країни світу: Індія та Китай. Майже половина території країни знаходиться на висоті понад 3000 м над рівнем моря. На півночі країна оточена Великим Гімалайським хребтом. Вісім із чотирнадцяти світових піків-вісімтисячників знаходяться на території Непалу. Серед них – найвища вершина світу Джомолунгма, яку ще називають Сагарматха та Еверест. Її висота – 8848 метрів, горі понад 60 мільйонів років.

Джомолунгма – це назва Тибету, яку можна перекласти як «Божественна Мати Життєвої Сили». Еверестом гору назвали на честь сера Джорджа Евересту, який у 1830-1843 роках був керівником геодезичної служби Британської Індії. А Сагарматха – це непальська назва, що на санскриті означає «Лоб Небес».

Через Непал, територія якого невелика, проходять кілька природно-кліматичних зон: південна тропічна, гірська субтропічна, помірна гірська, альпійські луки і крижана зона, яка починається на висоті 5200 метрів.

Флора країни – найбагатша. Тут 6500 видів дерев, чагарників, трав та квітів. Одних орхідей у ​​Непалі понад 300 видів.

У лекції представлені цікаві факти про цю дивовижну країну, запропоновано та детально описано цікавий маршрут до базового табору Евересту, а також надано деякі рекомендації для мандрівників.

Лекція була дуже логічна та системна, насичена матеріалами та ілюстраціями, багато прикладів та додаткової інформації.

Лекція зібрала до 15 людей. Серед них студенти різних спеціальностей і курсів (ГРС, ЕЕ, БІО, ТВ, ТЗХ, ТМ, ТХ та ТЛ) та викладачі різних кафедр ОНТУ. Студенти активно задавали питання і отримували змістовні відповіді, адже подорожі та туризм – це дуже цікаві теми.

Відповідальна за роботу Інституту культури і мистецтв ОНТУ на факультеті ТВтаТБ, доц. Ляпіна О.В.