ОДЕСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНОЛОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Студентське життя

МУЗЕЙ – ЖИВА ПАМ’ЯТЬ УНІВЕРСИТЕТУ

В Одеському національному технологічному університеті після реконструкції 18 жовтня 2022 року відкрився музей історії навчального закладу.

У відкритті музею взяли участь керівництво університету, директори інститутів, декани факультетів та керівники інших підрозділів вишу. Перші відвідувачі оглянули оновлені вітрини й стенди, які відображають усі етапи розвитку навчального закладу від Школи мукомелів до наших днів.

У музеї зібрано понад 1200 експонатів – документи, світлини, перші видання навчального закладу, відеоматеріали. Нещодавно в колекції з’явився справжній раритет — Атестат про закінчення Одеського млино-технічного училища, виданий в 1917 р.

Одна з нових експозицій присвячена студентам і співробітникам університету, які в лавах Збройних Сил України та в складі територіальної оборони захищають українську землю від російської агресії. Випускник факультету автоматизації та робототехніки Максим Грабчак та студент факультету інноваційних технологій харчування і ресторанно-готельного бізнесу Артур Савельєв – загинули в боях на сході України. За особисту мужність і самовіддані дії, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі Указом Президента України старшого солдата Національної гвардії України Савельєва Артура Юрійовича нагороджено орденом «За мужність» ІІІ ступеня посмертно.

У музеї не тільки сучасний інтер’єр. З’явилися й мультимедійні засоби. Будь-яку розповідь чи заняття можна поєднати з показом знімків, фільмів, презентацій. Для роботи створено комфортні умови: зручні стільці, комірки для сумок і портфелів, шафа для одягу.

Університетський музей сьогодні – це не лише духовна скарбниця вишу, де можна доторкнутися до живої історії, а й місце для плідної творчо-пошукової роботи, проведення змістовних занять, цікавих конференцій і яскравих зустрічей.

Василь Милосердний, директор музею ОНТУ