ОДЕСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНОЛОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Студентське життя

ЛЕКЦІЯ НА ТЕМУ:  «ДУАЛЬНЕ НАВЧАННЯ ТА ХОЛОДИЛЬНА ТЕХНІКА» НА ФАКУЛЬТЕТІ  НИЗЬКОТЕМПЕРАТУРНОЇ ТЕХНІКИ ТА ІНЖЕНЕРНОЇ МЕХАНІКИ  ОДЕСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО ТЕХНОЛОГІЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ

3 листопада  2022 на факультеті Низькотемпературної техніки та інженерної механіки, в рамках роботи Інституту культури та мистецтв ОНТУ, пройшла лекція на тему: «Дуальне навчання та холодильна техніка», спікер к.т.н., доцент кафедри холодильних установок і кондиціювання повітря Жихарєва Наталія Віталіївна.  

Слухачами лекції були здобувачі вищої освіти  факультетів ОНТУ (групи  ЕН121, ЕН131, ЕН141, ХМН15,  ПМ21, ПМ40): ФНТТ та ІМ, (групи  ЕН121, ЕН131, ЕН141, ХМН15, ХМ15 М21, М31, ПМ21, ПМ40),  факультету автоматизації та робототехніки (А21, А31, А41), факультету нафти, газу та екології (ГН21, ГН 41) та технології зерна і зернового бізнесу (МЗ21,МЗ31)-Всього 62 особи.

Розглянуте дуальне навчання  це форма здобуття освіти,  яке засноване на тісній взаємодії підприємств, що володіють ресурсами, необхідними для здійснення навчання, проведення навчальної, виробничої практики, здійснення інших видів освітньої діяльності та навчальних закладів на основі соціального партнерства між виробництвом та освітою, де обидві сторони виступають рівноправними партнерами, які спільно розробляють і координують освітній процес, здійснюють контроль за його результатами.  

Обговорювали з учасниками лекції принципи організації дуальної освіти: це нові процеси, гнучкість, акценти на професійні компетентності та навички, навчання на роботі.

 Обговорили, що підготовка фахівців за дуальною формою навчання вимагає суттєво змінити методи розробки навчальних планів  з використанням карт компетентностей, визначення потрібних навчальних дисциплін та використання сучасних методів проектування навчальних курсів та організації навчального процесу (дистанційне, змішане, проблемно-орієнтоване навчання, мікро-навчання, тощо).

            Розглянули  компетенції короткострокові і специфічні; навички довготривалі, і їх важче визначити. Справді, одним з важливих елементів навичок є здатність покращувати минулі результати або навіть вводити нововведення, тоді як компетенції зазвичай чітко визначені і обмежені за обсягом.

Розглянуті особистості дуального навчання в  Україні та  таких країнах як Німеччина,  Латвія. Тема  актуальна та сучасна та мала відклик у слухачів, які обговорювали лекцію, активно задавали питання та дискутували, обмінювались думками у чаті Zoom-конференції.

Жихарєва Н.В., відповідальна по Інституту культури та мистецтв факультету НТтаІМ