ОДЕСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНОЛОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Студентське життя

Проєкт «Екосистему психологічної допомоги у сфері освіти»

З огляду на існуючу загрозу психічному здоров’ю учасників освітнього процесу внаслідок збройної агресії російської федерації та з метою забезпечення належних умов для психологічного здоров’я учнів, педагогів та батьків Департамент освіти і науки обласної державної адміністрації рекомендує до використання в роботі Екосистему психологічної допомоги у сфері освіти – проєкт, який презентовано Міністерством освіти і науки України під час Всеукраїнського освітнього форуму «Нові виміри безпеки: виклики та рішення». До запровадження зазначеного проєкту долучились також Інститут модернізації змісту освіти і Асоціація інноваційної та цифрової освіти, в рамках Національної програми психічного здоров’я та психосоціальної підтримки за ініціативи першої леді України Олени Зеленської.

Екосистема психологічної допомоги у сфері освіти охоплює всіх учасників освітнього процесу: освітян, шкільних психологів, керівників навчальних закладів, учнів, студентів та їх батьків/опікунів.

В межах екосистеми освітяни можуть пройти курс підвищення кваліфікації «Перша психологічна допомога учасникам освітнього процесу під час та після завершення воєнних дій». Курс створено за участю провідних експертів з психології Ізраїлю та США. В межах курсу слухачі опанують навички та техніки першої психологічної допомоги за міжнародними протоколами для застосування під час навчального процесу. Розраховано зазначений курс на вчителів та шкільних психологів.

Упродовж 2022 – 2023 років освітяни та шкільні психологи зможуть отримати супервізію (професійну консультаційну допомогу) від клінічних психологів щодо складних ситуацій, які виникли під час надання першої психологічної допомоги та емоційної підтримки, скориставшись інноваційною технологією «перегорнутий колцентр». Розраховано зазначений розділ на вчителів та шкільних психологів.

Долучитися до Екосистеми психологічної допомоги у сфері освіти можна за посиланням: https://www.mentalhelp.in.ua/