ОДЕСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНОЛОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Студентське життя

ЛЕКЦІЯ НА ТЕМУ: «ЗБРОЯРСЬКИЙ ТУРИЗМ В УКРАЇНІ ЯК ІННОВАЦІЙНА ФОРМА ОРГАНІЗОВАНОЇ ТУРИСТИЧНОЇ ЕКСТРЕМАЛЬНОЇ ПОДОРОЖІ» НА ФАКУЛЬТЕТІ ТЕХНОЛОГІЇ ВИНА ТА ТУРИСТИЧНОГО БІЗНЕСУ ОДЕСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО ТЕХНОЛОГІЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ

24 лютого 2023 року на факультеті Технології вина та туристичного бізнесу, в рамках роботи Інституту культури та мистецтв ОНТУ, була прочитана лекція за темою «Зброярський туризм в Україні як інноваційна форма організованої туристичної екстремальної подорожі» старшим викладачем кафедри туристичного бізнесу та рекреації Світлани Шекери.

На даній лекції було розглянуто воєнний туризм як головний вид спеціалізованого туризму. Лектор розповідала про основні підходи до визначення воєнного туризму та його види, куди входить зброярський туризм, воєнно-історичний туризм та інші напрямки. Було зроблено акцент на основні об’єкти воєнного туризму та зброярського туризму.

Лектор розповіла про виставку залишків російської військової техніки в Києві, яка відбулася в травні 2022 року на Михайлівській площі.

На одному зі слайдів було розглянуто особливості туристичної програми воєнного туризму в цілому та виокремлено компоненти зброярського туризму, наприклад зброярські музеї та палати.

Наведено цікаві приклади – Королівська зброярська палата (Великобританія), Дрезденська зброярська палата (Німеччина), Халлепорт (Бельгія), Музей японських мечей (Японія), Музей історії зброї (Запоріжжя, Україна) тощо. Як історичний факт лектор зазначила, що багато музеїв зброї є в Росії, проте називати та запрошувати відвідати їх відмовилася через військову агресію даної країни до нас. Навела слайди та розповіла про кожний з вищезазначених європейських та токійського музеїв: де знаходиться музей, як виглядає, вартість квитка, які є експонати, на що звернути увагу. Також звернула увагу слухачів на те, що в деяких замках є своє приміщення, яке адаптоване під музей зброї (наприклад, Замок Паланок в Україні).

Підсумували доповідь тим, що створення зброї породжує війни, а війна нікому не потрібна, оскільки гинуть безневинні, а закінчення війни – це завжди мирні перемовини.

Лектор виділила хвилину зі своєї доповіді на хвилину мовчання, щоб вшанувати пам’ять всіх, хто гине за Україну.

Нагадала ще раз всім про тих, завдяки кому ми прокидаємося та п’ємо каву, можемо працювати та обіймати своїх дітей, завдяки кому ми можемо сподіватися, що в нас є завтра, а також про тих, через кого може його не бути.

Закінчила лекцію проханням бути людяними, за можливістю донатити перевіреним організаціям та людям, допомагати тим, хто цього потребує та сплачувати податки.

Лекцію відвідало 11 осіб. Серед них були студенти спеціальності 242 «Туризм» та викладачі різних кафедр ОНТУ.

Відповідальна за Інститут культури та мистецтв на факультеті ТВтаТБ, доц. О.В. Ляпіна