ОДЕСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНОЛОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Студентське життя

ВИХОВНИЙ ЗАХІД  ДО МІЖНАРОДНОГО ДНЯ РІДНОЇ МОВИ

27 лютого 2023 р.  у форматі ZOOM-конференції кафедрою української та іноземної філології  (модератор Зінченко О.С.) було проведено виховний захід до Міжнародного дня рідної мови з метою зміцнення державотворчої функції української мови та вшанування і вивчення мов інших народів.

Свято засновано на Генеральній конференції ЮНЕСКО у 1999 р., щоб підтримати мовне різноманіття народів світу. Датою обрали 21 лютого – день протестів у Бангладеш 1952 р., коли влада жорстоко придушила акцію проти заборони бенгальської мови. 

Присутнім було презентовано історію виникнення та етапи розвитку української мови: від пергаментів Нестора-Літописця, творів І. Котляревського, Т. Шевченка до сьогодення. Рідне слово є символом-оберігом, що передається від покоління до покоління, є скарбницею духовної і культурної спадщини України.

Про багатомовність суспільтва акцентували студенти спеціальності «Філологія», а саме: про  французьку мову, утворення діалектів та регіональних мов на території Франції, цікаві факти про мову.

Учасники виховного заходу підсумували, що рідна мова є важливим елементом культурної та національної свідомості людини.

Зінченко О.С., доцент кафедри української та іноземної філології