ОДЕСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНОЛОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Студентське життя

ЛЕКЦІЯ НА ТЕМУ: «УНІКАЛЬНІСТЬ ТЕХНІЧНИХ СПОРУД ТА ЗАКУЛІССЯ ОДЕСЬКОГО ОПЕРНОГО ТЕАТРУ» НА ФАКУЛЬТЕТІ НИЗЬКОТЕМПЕРАТУРНОЇ ТЕХНІКИ ТА ІНЖЕНЕРНОЇ МЕХАНІКИ    ОДЕСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО ТЕХНОЛОГІЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ

23 лютого 2023 року на факультеті Низькотемпературної техніки та інженерної механіки, в рамках роботи Інституту культури та мистецтв ОНТУ, пройшла лекція на тему «Унікальність технічних споруд та закулісся Одеського оперного театру», спікер к.т.н., доцент кафедри холодильних установок і кондиціювання повітря Жихарєва Наталія Віталіївна.  

Слухачами лекції були здобувачі вищої освіти факультетів ОНТУ (групи  ЕН121, ЕН131, ЕН130, ЕН141, ХМН15,  ПМ21, ПМ40): ФНТТ та ІМ, факультету автоматизації та робототехніки (А21, А31) та технології зерна і зернового бізнесу (МЗ-21, МЗ-31) та  представники Одеського фахового технічного коледжу (БК-06, ІМ-55, ІМ-56, БКВ-04. БКВ-05). Всього 43  особи.

 Впродовж лекції розглянута історія Одеського театру опери і балету, будівництво театру та реконструкції по укріпленню споруд, особливості технічних споруд освітлення, розподіл звуків в театрі. Унікальність люстри та технічні споруди, які дозволяють її чистити. Показані ексклюзивні фото Музею театру опери та балету.

Сучасна будівля театру була побудована у 1887 році талановитими віденськими архітекторами Фердинандом Фельнером та Германом Гельнером. Раніше вони вже займалися будівництвами багатьох театрів Австро-Угорської імперії (у Відні, Зальцбурзі, Загребі), тому не дивно, що Одеський театр був побудований в звичному їм стилі віденського бароко. Зразком для Одеського театру стала побудована чотири роки раніше Дрезденська опера.

Лектором розглянуті складові залісся: технічні споруди для подачі реквізиту, кімната реквізиту, балетна сандвіч-підлога. Показана система кондиціювання повітря: холодильна установка, кондиціонер, шахти розподілення повітря, і як завдяки цьому розподіленню повітря створене бомбосховище на 300 місць.

Тема  актуальна та сучасна та мала відклик у слухачів, які обговорювали лекцію, активно задавали питання та дискутували, обмінювались думками у чаті Zoom-конференції.

Жихарєва Н.В.,  відповідальна по Інституту культури та мистецтв факультету НТтаІМ