ОДЕСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНОЛОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Студентське життя

ЛЕКЦІЯ НА ТЕМУ: «ПОЛІТИКА ТА ТВОРЧІСТЬ КОМПОЗИТОРА РІХАРДА ВАГНЕРА» НА ФАКУЛЬТЕТІ НИЗЬКОТЕМПЕРАТУРНОЇ ТЕХНІКИ ТА ІНЖЕНЕРНОЇ МЕХАНІКИ ОДЕСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО ТЕХНОЛОГІЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ

23 березня 2023 року на факультеті Низькотемпературної техніки та інженерної механіки, в рамках роботи Інституту культури та мистецтв, пройшла лекція на тему: «Політика та творчість композитора Рихарда Вагнера», спікер к.т.н., доцент кафедри процесів, обладнання та енергетичного менеджменту Резнік Костянтин Вікторович.

Слухачами лекції були здобувачі вищої освіти факультетів ОНТУ:   ФНТТтаІМ (групи  ЕН121, ЕН131, ЕН130, ЕН141, ХМН15, ГМ31 ПМ21, ПМ40), ТЗіЗБ (М-З21, М-З31) та представники Одеського фахового технічного коледжу (БК-05, БКВ-05). Загальна кількість слухачів – 28  осіб.

Розглянута біографія та творчість Ріхарда Вагнера.  Найбільш повно Вагнер реалізував ці ідеї у першій половині чотириоперного циклу «Кільце нібелунга». Показані ілюстрації з реклам опер Вагнера,  а також ретельним використанням лейтмотивів – музичних фраз, пов’язаних із окремими персонажами, місцями, ідеями чи елементами сюжету. Досягнення композитора в галузі музичної мови, такі як крайній хроматизм і швидка зміна тональних центрів, дуже вплинули на розвиток класичної музики та показано, що  «Трістан та Ізольда» іноді називають початком модерністської музики.

Вагнер збудував свій власний оперний театр (в якому було втілено багато нових конструктивних особливостей). Тут відбулася прем’єра «Кільця» та «Парсифаля», а його найзначніші сценічні твори продовжують виконуватись на щорічному Байройтському фестивалі, яким керують його нащадки. Його погляди на відносний внесок музики та драми в оперу змінилися в пізній період, і він знову ввів деякі традиційні форми у свої останні сценічні роботи, включаючи «Нюрнберзьких мейстерзінгерів».

Тема актуальна та сучасна, мала відклик у слухачів, які обговорювали лекцію, активно задавали питання та дискутували.

Жихарєва Н.В., відповідальна по Інституту культури та мистецтв факультету НТтаІМ