ОДЕСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНОЛОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Студентське життя

ЛЕКЦІЯ НА ТЕМУ: «ЗАСТОСУВАННЯ НИЗЬКОТЕМПЕРАТУРНОЇ ТЕХНІКИ В МЕДИЦИНІ» НА ФАКУЛЬТЕТІ НИЗЬКОТЕМПЕРАТУРНОЇ ТЕХНІКИ ТА ІНЖЕНЕРНОЇ МЕХАНІКИ  ОДЕСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО ТЕХНОЛОГІЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ

13 квітня 2023 року на факультеті Низькотемпературної техніки та інженерної механіки, в рамках роботи Інституту культури та мистецтв, професор кафедри Кріогенної техніки Кравченко М.Б. провів лекцію на тему «Застосування низькотемпературної техніки в медицині».

  Лекцію було проведено он-лайн за допомогою програми Zoom. Слухачами лекції були  здобувачі  факультету низькотемпературної техніки та інженерної механіки СВО бакалавр та магістр групи ЕН31, ЕН130, ЕН131, ЕН141,  ПМ40, ХМ151МН, ХМ161МН, М151М та здобувачі  Одеського фахового технічного коледжу, групи БКВ-04.  Всього 28 осіб.

Лектором – професором Кравченко Михайло Борисовичем було показано, що використовуючи нові технології в кріотехнології вчені досягають успіху у проведенні операцій за допомогою низьких температур.  Показано, що кріотерапія – це лікування штучним холодом, що викликає стресовий стан організму, активно впливає на регулювання обміну речовин, утворення необхідних гормонів, поліпшення кровообігу, та й усіх процесів в організмі людини, що дає можливість довго залишатися здоровим, молодим, красивим. Кінцівки і органи дихання захищають від обмороження – одягають шерстяні шкарпетки, рукавиці і ватно-марлеву маску. Кріосауна – нове віяння в області косметології, вживане для лікування або загартовування. Загальна кріотерапія володіє оздоровчим і омолоджуючим впливом на весь організм в цілому. Все це дуже допомагає реабілітації після травм опорно-рухового апарату і оперативних втручань, при захворюваннях хребта, запальних і обмінних захворюваннях суглобів, при багатьох шкірних захворюваннях. Завдяки посиленому теплообміну загальна кріотерапія сприяє і втраті ваги. Процедури загальної кріотерапії не супроводжуються побічними ефектами. Але протипоказані при таких важких станах, як інфаркт міокарда і мозкові інсульти, високі ступені гіпертонічної хвороби і серцевої недостатності та деяких інших. І, звичайно, при індивідуальній непереносимості холоду.

         У лекції було показано зв’язок глобальних проблем людства та медицини. Оскільки проблеми використання кріотехнологій,  кріосауни, заморожування ембріонів, є сучасною для  значної кількості країн, то це є питанням виживання їх населення. Тема  актуальна та сучасна та  мала відклик у слухачів, які обговорювали лекцію, активно задавали питання та дискутували.

Жихарєва Н.В., відповідальна по Інституту культури та мистецтв факультету НТтаІМ