ОДЕСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНОЛОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Студентське життя

ЛЕКЦІЯ НА ТЕМУ: «ЯК СМАКУЄ УКРАЇНА» ДЛЯ СТУДЕНТІВ ФАКУЛЬТЕТУ ТЕХНОЛОГІЇ ТА ТОВАРОЗНАВСТВА ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ І ПРОДОВОЛЬЧОГО БІЗНЕСУ  ОДЕСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО ТЕХНОЛОГІЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ

19 квітня 2023 року на факультеті Технології та товарознавства харчових продуктів і продовольчого бізнесу, в рамках роботи Інституту культури та мистецтв, була проведена лекція «Як смакує Україна» доцентом кафедри харчової хімії та експертизи Гураль Л. С.

На заході були присутні студенти груп ТМ-15, ТМ-11, ТМ-33, ТМ-45 та їхні куратори у кількості 23 особи.

Слухачам було запропоновано ознайомитися з національною кухнею як культурною спадщиною українського народу, що ввійшла до першої десятки найсмачніших кухонь світу і визнана третьою в Європі. Забуті автентичні страви якої відроджують кухарі та ресторатори, дивуючи ними не лише гостей країни, а й самих українців. Зроблено екскурс в історію формування українських кулінарних традицій, які своїм корінням сягають часів Трипільської цивілізації та Київської Русі, роз’яснено про особливості способів приготування страв і зберігання продуктів, різноманіття інгредієнтного складу рецептів і багатства продуктів, способів і часових тонкощів вживання їжі, продемонстровано як географічні фактори впливали на особливості народних страв та яких змін зазнала українська кухня під впливом традицій сусідніх країн, коли наші землі довгий час були їхніми частинами. Згадано славнозвісну поему «Енеїда» Івана Котляревського і наголошено, що це унікальний твір, в якому описується харчування наших предків. Наведено приклади та надано короткий опис найяскравіших перших і других страв, закусок, десертів, напоїв української кухні, список яких можна продовжувати довго. Оскільки інтерес до відродження і популяризації автентичних страв невпинно зростає, то метою лекції було викликати зацікавленість слухачів гастрономічною культурою нації, її дослідженням, збереженням і примноженням.

Відповідальна по Інституту культури та мистецтв  факультету ТтаТХПіПБ,     к.т.н. Смокова Т.М.