ОДЕСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНОЛОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Студентське життя

НАУКОВІ ЧИТАННЯ ПРИСВЯЧЕНІ 100-РІЧЧЮ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ПРОФЕСОРА  ГРІШИНА МИХАЙЛА ОЛЕКСАНДРОВИЧА

18 травня 2023 року на кафедрі Технології молока, олійно-жирових продуктів та індустрії краси відбулось вшанування пам’яті відомого вченого в галузі сушіння харчових продуктів, доктора технічних наук, професора, академіка Академії наук технологічної кібернетики України та Міжнародної академії холоду, Грішина Михайла Олександровича.

31 травня 2023 року йому виповнилося б 100 років з дня народження.

На початку, присутні вшанували хвилиною мовчання загиблих воїнів ЗСУ, які загинули, захищаючи рідну державу від ворога, після чого до присутніх звернувся завідувач кафедри технології молока, олійно-жирових продуктів та індустрії краси доцент Скрипніченко Дмитро Михайлович.

Дмитро Михайлович зазначив, що духовна єдність будь-якої нації ґрунтується на пам’яті про тих, хто своїми справами на благо людини вписав себе у сторінки історії нашого університету, тих людей, які не могли не залишити яскравого сліду всім своїм життям, спрямованим на велику і потрібну справу – на навчання молоді. Такою людиною був професор Михайло Олександрович Грішин – вчений та педагог, відомий в Україні та за її межами, учасник Другої Світової війни, практик, організатор, ОСОБИСТІСТЬ!

Ті, хто мав можливість спілкуватися з Михайлом Олександровичем, пам’ятають його як надзвичайно тонкого інтелігента, коректного, м’якого у спілкуванні, він міг підібрати і слова втіхи, і переконання, і надії. Авторитет його був дуже високий, Михайло Олександрович був мудрою, уважною, високопрофесійною людиною.

Після свого виступу, Дмитро Михайлович Скрипніченко передав слово студентці факультету Технології та товарознавства харчових продуктів і продовольчого бізнесу Чкан Дарії, яка ознайомила присутніх з біографією, історичними документами та фотографіями Грішина Михайла Олександровича.

Виступали також Президент ОНТУ Єгоров Б.В. та Ректор ОНТУ Іванченкова Л.В., які вшанували пам’ять науковця і висловили подяку за його досягнення.

Народився Михайло Олександрович у с. Красна Слободка в Глазуновському районі, нині Орловська область, у родині робітника. У 1927 р. родина переїхала на постійне місце проживання до Сухумі. У 1931 р. М.О. Грішин вступив до Сухумської середньої школи № 1, встигнувши до війни закінчити 10 класів. З перших днів Великої Вітчизняної війни, відразу після закінчення середньої школи, був призваний до лав Радянської армії, пройшов всю війну і тільки в 1947 році був демобілізований. У 1947 р. він вступив до Одеського технологічного інституту харчової та холодильної промисловості (ОТІХХП) на технологічний факультет, який закінчив з відзнакою у 1952 році.

Після закінчення навчання М.О. Грішин – головний інженер спочатку Козьмодем’янського, а потім Обоянського овочесушильних заводів. Тут він провів велику роботу з реконструкції підприємств та механізації виробничих процесів і залишив про себе пам’ять як про людину, яка з великою любов’ю відносилась до справи.

У жовтні 1955 року Михайло Олександрович вступає до аспірантури при кафедрі технології сушіння Одеського технологічного інституту харчової та холодильної промисловості. Займаючись в аспірантурі під керівництвом першого завідувача кафедри, відомого вченого – теплофізика, вітчизняного класика в галузі сушіння професора Філоненка Георгія Кузьмича, Михайло Олександрович виявляє себе вдумливим, серйозним та енергійним науковцем.

З цього часу головним напрямом у науковій роботі М.О.Грішина було дослідження теоретичних основ тепло-масообміну, гідродинаміки зваженого шару та удосконалення методів інженерних розрахунків кінетики процесів приведеної швидкості сушіння, які були запропоновані професором Г.К. Філоненко. Перші публікації на цю тему  були зроблені ним на 10-15 років раніше, ніж у розвинених країнах.

У 1976 році професора Грішина призначають проректором з наукової роботи. На цій відповідальній посаді протягом 10 років Михайло Олександрович організовує науково-дослідну роботу в масштабах інституту, поєднуючи її із завідуванням кафедри.

Це були роки плідної науково-дослідної діяльності, яка принесла значний економічний ефект народному господарству. Багато науково-технічних рішень було виконано на рівні світових досягнень, відзначено медалями та грамотами на міжнародних та всесоюзних виставках.

У галузі інтенсифікації сушіння харчових продуктів, у тому числі молочних, професор М.О. Грішин запровадив чітке обґрунтування масообмінних коефіцієнтів за умов використання високих температур. Спільно з учнями їм встановлені термодинамічні параметри вологопероносу більшості харчових матеріалів рослинного та тваринного походження. Визначення середньооб’ємних температур матеріалу та середнього теплового впливу на матеріал одночасно з вивченням біохімічних та технологічних показників дозволили встановити раціональні режими сушіння.

Загалом за матеріалами своїх досліджень Михайлом Олександровичем опубліковано понад 260 робіт, у тому числі у співавторстві – 4 підручники та навчальні посібники, 1 довідник, отримано 18 авторських свідоцтв на винаходи та 1 патент Російської Федерації.

Професор М.О. Грішин заснував наукову школу сушіння харчових рослинних матеріалів у завислому шарі. У Радянському Союзі кафедра, якою керував Михайло Олександрович, була опорною в галузі технології сушіння. Під його керівництвом захищено 26 кандидатських та 3 докторські дисертації.

Михайло Олександрович Грішин був членом президії Міжнародного комітету з сушіння країн СНД, академіком Академії наук технологічної кібернетики України та Міжнародної академії холоду, головою спеціалізованої ради із захисту докторських дисертацій з керованих спеціальностей. Протягом 14 років Михайло Олександрович був членом редакційної колегії журналу «Известия вузов. Пищевая технология», «Молочна промисловість», «Світ морозива», 9 років – членом експертної ради Вищої атестаційної комісії СРСР, головою спеціалізованої вченої ради захисту докторських і кандидатських дисертацій.

У 1992 році йому було присвоєно звання заслуженого професора Одеської державної академії харчових технологій. У 2007 р. за багаторічну плідну науково-педагогічну діяльність професора М.О. Грішина було нагороджено орденом «За заслуги» третього ступеня.

Зі спогадами про М.О. Грішина виступили професор Чагаровський Олександр Петрович, президент університету Єгоров Богдан Вікторович, ректор університету Іванченкова Лариса Володимирівна, професор Станкевич Георгій Миколайович.

Проф. Грішин М.О. був прикладом сумлінного ставлення до роботи, порядності та інтелігентності для молодих викладачів та студентів. Пам’ять про цю прекрасну людину назавжди збережеться в серцях усіх, хто його знав.

     Відповідальна по Інституту культури та мистецтв факультету ТтаТХПіПБ, к.т.н. Смокова Т.М.