ОДЕСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНОЛОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Студентське життя

 ВЕБІНАР ДО ДНЯ ВИШИВАНКИ: ПОХОДЖЕННЯ ТА ЗНАЧЕННЯ ВИШИВАНИХ ВИРОБІВ У ЖИТТІ НАРОДУ; ІСТОРІЯ ВИНИКНЕННЯ СВЯТА

25 травня 2023 р.  у форматі ZOOM-конференції кафедрою української та іноземної філології  (модератори Віват Г.І., Машарова Я.В.) було проведено вебінар до Дня вишиванки:  походження та значення вишиваних виробів у житті народу; історія виникнення свята.

Робота вебінару проходила за такою програмою: 1) походження прадавніх вишиваних виробів; 2) символіка вишиванки; 3) вишиванки в різних регіонах України; 4) відродження традицій: про особисту колекцію вишиванок ст.викладача кафедри української та іноземної філології, к.філол.н. Лупол А.В.; 5) значення вишиванки в сьогоденні.

Модератори вебінару наголосили на необхідності збереження народних традицій створення українських вишитих виробів. Учасники вебінару (Тетяна Цебренко, ФЕБ-131; Анастасія Яцків, ФЕБ-103; Наталя Брітнер, ФЕБ-101 інші) долучилися до обговорення  регіональних  особливостей вишиванок, які  мали притаманні своїй місцевості візерунки та традиції.

К.філол.н., cт. викладач кафедри української та іноземної філології Лупол А.В. представила до уваги особисту колекцію вишиванок, яку було створено в  її сім’ї. «Унікальність колекції в тому, що весь мій родовід у цих вишиванках», – зазначила Алла Вікторівна.

Питання, які було порушено на вебінарі, вкотре довели глибинність української вишиванки – духовного символу українського народу, рідного краю.

Завідувач кафедри української та іноземної філології, Ольга ФІЛІПЕНКО